Organizator akcji    |     Regulamin akcji   |     Kontakt z biurem PLOT

Copyright by Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna - ul. Wielka 18/10, 61-775 Poznań
e-mail: biuro@plot.poznan.pl | telefon: +48 61 878 5696, +48 61 878 5887, +48 61 878 5506

KULINARNE DUETY   |   11-15 SIERPNIA 2017

Autorskie menu degustacyjne

"Kulinarne duety" to propozycja dla miłośników jakościowej, autorskiej kuchni.  Akcja ma na celu prezentację charakteru restauracji i ich specjalności. Chcemy także przedstawić szefów kuchni i kucharzy, którzy tworzą te niezwykłe dania. Festiwalowe menu przygotują duety, których autorskie kreacje dostępne będą w partnerskich restauracjach przez wszystkie pięc dni akcji. Bedzie to autorskie menu degustacyjne złożone z minimum trzech dań.  Co pokażą nam kucharze? Czego dowiemy się o restauracjach z Poznania i okolic? Sprawdzimy już w połowie sierpnia, podczas długiego, poznańskiego weekendu kulinarnego "Poznań FOOD Days". Zapraszamy od 11 sierpnia (piątek) do 15 sierpnia (wtorek).

 

Do zobaczenia w Poznaniu!

KULINARNE DUETY - LISTA LOKALI

ABC Kuchni / 3 Kolory (Malta)
ul. Wiankowa 3, 61-131 Poznań
+48 61 87 50 210,  www.3-kolory.pl

 

MENU:

Krem z pieczonego korzenia pietruszki z kurkami / 150ml
Sałatka z sandaczem na bukiecie sałat/gotowane ziemniaczki/ogórek małosolny/delikatny sos czosnkowy / 200g
Czarne pierogi z wędzona makrelą i dorszem/szpinak/pomidory concasse / 150g
Filet z kurczaka zagrodowego/czarna soczewica/puree z buraka / 160g
Beza imbirowa/lody rzemieślnicze/owoce leśne / 85g

Cena menu: 69 zł


Autentyk Kuchnia i Ludzie
Grunwaldzka 248, 60-166 Poznań

 

MENU:

Przystawka
Łosoś szkocki / rabarbar / koper / maślanka
Tatar wołowy / lubczyk / ser owczy / boczniak

Danie główne do wyboru
Sandacz / kalarepa /szczypior / szparagi
Lub
Jagnięcina / kluski śląskie / warzywa / kurki

Deser
Sernik / karmelizowana czekolada / czarna porzeczka

Cena menu: 85 zł

Bazar 1838
Paderewskiego 8, 60-101 Poznań

tel.: +48 61 222 68 64, www.bazar1838.pl

 

MENU:

Policzki wieprzowe/ majonez chlebowy / pikle
Ravioli z smażonym serem wielkopolskim / kurki / tymianek cytrynowy
Bulion z gęsiny / gruszka / hyćka
Kaczka / pęczak / sosna
Maliny / prosecco / miód Witosławski

Cena menu: 100 zł

 

Bulwar
Stary Rynek 37, 60-101 Poznań
tel.: +48 533 181 171, www.bulwarrestauracja.pl

 

MENU:

APERITIF
Pigwówka domowej roboty

PRZYSTAWKA
Sałatka z białym burakiem, musem z koziego sera aromatyzowanym tartymi skórkami limonek, karmelizowanymi orzechami włoskimi i wielkopolską mirabelką duszoną w domowej pigwówce. 

DANIE GŁÓWNE ( do wyboru)
Dorsz na gryczanym risotto w kremowym sosie z bałtyckich omułków jadalnych aromatyzowany oliwą truflowo-rydzową 

lub

Pierś z kaczki na purée z pietruszki i leśnych borówek ze śliwkami flambirowanymi Prosecco, oprószona świeżym majerankiem

DESER
Ciasto marchewkowe z jadalną ziemią i  marcepanowymi kamykami

Cena menu: 85 zł
 

 

Bierhalle Posnania

(CH Posnania)
61-136 Poznań, ul. Pleszewska 1/R014
tel.: +48 508 800 755, www.bierhalle.pl

MENU:

żurek w kromce chleba z jajkiem w koszulce,
śledzik na czerwonym dywanie
placuszek piwosza
Cena menu: 24,99 zł



Cucina
ul. Wyspiańskiego 26A, 60-751 Poznań
tel.: +48 602 668 800, www.cucina88.pl

 

MENU:

PRZYSTAWKA
Kurki w kremowym sosie, zapiekane z serem Gorgonzola, grisini rozmarynowe 29 PLN
 
ZUPA
Letni krupnik z kurkami i koperkiem 22 PLN
 
DANIA GŁÓWNE
Grillowany rostbef, kurki, bób, kalarepa, młode ziemniaki 68 PLN
 
DANIA GŁÓWNE
Łosoś szkocki, risotto z kurkami i mascarpone, rukiew wodna 65 PLN

DeSilva Premium Poznań

Hotel DeSilva Premium Poznań

Piekary 5, 61-823 Poznań
tel.: +48 61 658 80 00, www.desilva.pl/poznan/restauracja

MENU:

Carpaccio z buraka
Kapary / suszone pomidory / pesto z pietruszki / maliny / słonecznik / rukola / ser bursztynowy
 
Pierś z kaczki
Purre z pietruszki i pieczonego czosnku / zapiekanka z białych warzyw / modra kapusta / sos wołowy
 
Ciasto czekoladowe
Krem karmelowy / prażony słonecznik / sorbet z owoców leśnych / sos czekoladowy

 

Cena menu: 42 zł

Dodatkowo proponujemy wybrane dania z karty z rabatem 50%. 

DOMU
ul. Wrocławska 18, 61-838 Poznań
tel.: +48 61 424 10 42, www.facebook.com/domupoznan
menu dostępne wkrótce

MENU:

Krem z pora 150ml
jajko ugotowane w 64 stopniach, chipsy z boczku

Polędwiczka wieprzowa po poznańsku 150g
podawana z kluskami, modrą kapustą i sosem kurkowym

Rogal Marciński na talerzu 120g
biały mak, rodzynki, orzechy włoskie, biała czekolada, winogrona


Cena menu: 39,60 zł



Flavoria (IBB Andersia)
plac Andersa 3, 61-894 Poznań
tel.: +48 61 667 80 00, www.andersiahotel.pl/kulinaria/restauracja-flavoria-w-poznaniu

MENU:

Śledź Bałtycki / majonez z wasabi / prażynka z tapioki / sakiewka z salsą z ananasa 70g
Veloute grzybowe / oliwa truflowa / ziołowa pianka 100ml
Kurczak kukurydziany / bób / pasternak /mango 120g
Beza / krem kawowy / czereśnie  100g
Cena menu: 55zł

 

Gusto Food & Wine

ul Szarych Szeregów 16, 60-462 Poznań
+48 61 656 58 00, www.ilonnhotel.pl/gusto-food-wine

MENU:

Carpaccio z ośmiornicy, majonez mojito, jabłko, musztardowiec, 70 g, 21 zł
Consomme rybne, sandacz, warzywa, ikra, 150 ml, 13 zł
Mule, pomidory, seler naciowy, grzanka, 250 g, 31 zł

Cena menu: 59 zł



Hotel MODERNO
ul. Kolejowa 29, 60-718 Poznań
tel.: +48 61 664 66 66, www.hotelmoderno.pl

 

MENU:

Grzanka, ser Pecorino, kurki, bób, szynka parmeńska (150g)
Polędwica wołowa, sos kurkowy, sałatka z bitwinki (250g)
Makaron Bezglutenowy, kurki, feta, szpinak, orzeszki pinii, pomidory cherry (200g)
Mus z białej czekolady, owoce leśne (100g)

Cena menu: 89 zł

 

Nifty No.20 (Hotel Puro)

ul. Żydowska 20, 61-761 Poznań
tel.: +48 61 333 11 60, www.niftyno20.pl

MENU:

Prya z Gzikiem, rzodkiewka, szczypiorek.
Kalafior, fasolka szparagowa, szpinak, żółtko  
Kurczak, bób, seler naciowy , sos    
Truskawka, kruche ciastko, mięta 

Cena menu: 65 zł

Modra Kuchnia
ul. Mickiewicza 18, 60-834 Poznań
tel.: +48 730 223 387, www.facebook.com/ModraKuchnia

 

MENU:

Szymonowy pieróg Biłgorajski serwowany z młodą marchewką, szczawiem i skwarkami
Pieczony gołąbek z baraniną, kaszą owsianą, sosem rozmarynowym, konfiturą z pieczonej papryki i pomidorów i marynowaną cukinią
Dorotowy chłodnik wiśniowy z estragonem i kremową kaszą manną

Cena menu: 55 zł

Lavenda
ul. Wodna 3, 61-781 Poznań
+48 61 852 49 95, www.lavenda-cafelunch.pl

 

MENU:

Chłodnik szczawiowy z jajkiem przepiórczym
Tagiatelle Aglio Olio z czosnkiem, chilli, oliwkami, pomidorkami cherry oraz krewetkami Tygrysimi
Mini pavlowa z lekkim kremem śmietankowym, z owocami oraz białą czekoladą

Cena menu: 55 zł

 

OSKOMA
ul. Mickiewicza 9, 60-833 Poznań
tel.: +48 728 442 165, www.oskoma.pl

 

MENU:

Kozi ser, pieczony rabarbar, seler naciowy, wanilia, galaretka wiśniowa / 70 gr
Krem ze świeżej kukurydzy i homara, marynowana kukurydza, galaretka z homarem, limonka / 200 gr
Dziki dorsz czarny, kalmar nadziewany kaszą jaglaną, koper, fasolka szparagowa, ogórek, bulion ze szczawiu / 140 gr
Jagnięcina Navarin, cebula perłowa, ziemniaki cocotte, skorzonera, bób, sos z opuncji figowej / 140 gr
Beza, krem chantilly, jeżyna, dzika poziomka, sorbet z kwiatów akacji / 120 gr
Petit fours

Cena menu: 120 zł

 

Restauracja SPOT.

ul. Dolna Wilda 87, 61-501 Poznań
tel.: +48 61 835 88 40, www.spot.poznan.pl

 

MENU:
Przystawka:
Arbuz z fetą, imbirem i dressingiem z kwiatów czarnego bzu (100g)
+ Malibran Gorio Valdobiadenne (Prosecco) / Włochy (150 ml)

Zupa:
Chłodnik jogurtowo-ziołowy z musem mango i grzankami z tapenadą (150ml)

Danie główne:
Duck Buns. Pyza z kaczką konfitowaną i pikantną modrą kapustą z orzechami nerkowca (120g)
+ Willi Brundlmayer Zweigelt 2012 / Austria (150 ml)

Deser:
Grecki deser z fetą, wiśniami i migdałową kruszonką (100g)

Cena menu wraz z winem: 90 zł / bez wina 60 zł



Ułan Browar
ul. Wyspiańskiego 26, 60-750 Poznań
+48 888 085 222,  www.ulanbrowar.pl/pl

 

MENU:
Chłodnik litewski
Golonka po bawarsku, kapusta zasmażana, ziemniaki puree
Beza z owocem
Cena menu: 49 zł

KULINARNE DUETY - DOŁĄCZ DO AKCJI

INFORMACJE DLA PARTNERÓW AKCJI / REGULAMIN: Lokal przygotowuje autorskie menu degustacyjne złożone z min. 3 różnych dań. Lokal może zaproponować większą liczbę dań tworzących to menu. Cenę za całe menu lokal ustala we własnym zakresie, przekazując ja wraz z opisem dań i gramaturą organizatorowi. Wraz ze zgłoszeniem prosimy o przesłanie zdjęcia lokalu lub zdjęcia któregoś z dań. Organizator opublikuje otrzymane informacje na stronie wydarzenia oraz zapewni wydarzeniu promocję ogólnopolską. Lokal otrzyma od organizatora materiały promocyjne. Współpraca lokalu z organizatorem jest BEZPŁATNA. Lokal zobowiązuję się do promocji wydarzenia w swoich kanałach promocyjnych. UWAGA! Organizator zastrzega sobie prawo selekcji zgłoszeń, mając na uwadze wizerunek akcji oraz dbałość o jakość promowanych ofert. Publikacja oferty lokalu w materiałach organizatora nastąpi po pozytywnej weryfikacji zgłosenia. Propozycja współracy kierowany jest do podmiotów działających na terenie Poznania i okolic (mapa).  

Poniżej prezentujemy przykładową treść zgłoszenia:

Restauracja Biały Kogut, ul. Lepsza 8, Poznań

www.kogut.pl, tel.: +48 676 000 222

Jan Kowalski i Tomasz Nowak to młodzi kucharze związani z restauracją "Biały Kogut" od ponad roku. Jan jest Szefem Kuchni i specjalistą od dań rybnych. Tomasz to mistrz przyrządzania sosów. Propozycja festiwalowa restauracji "Biały Kogut" to lekkie, idealne na lato menu, oparte głównie o owoce morza. Zapraszamy!

  • Krewtka chilli   / 70 g

  • Zupa krem z pieczonych wodorostów / 100 ml

  • Łosoś na parze z musem jabłkowym i kandyzowaną limonką / 120 g

  • Gorąca babka agrestowa z lukrem jabłkowym / 100 g

  • Cena za całe menu: 95 zł

 

Załączniki: zdjęcie lokalu lub kucharzy

 

Sugerujemy możliwie małe porcje i niskie ceny. Zależy nam na tym aby uczestnicy akcji odwiedzili wiele miejsc i spróbowali wielu różnych propozycji. Zachęcamy by przedstawione propozycje prezentowały charakter restauracji i specjalność szefów kuchni. Pragniemy pokazać i promować wyjątkowość i indywidualność poszczególnych ofert. Chcemy wspólnie poznać i przypisać lokalom ich specjalności, by ułatwić poznaniakom i turystom gastronomiczne odkrywanie Poznania i oklolic. 

Zgłoszenia i pytania prosimy przesyłać do dnia 1 sierpnia na adres: biuro@plot.poznan.pl