Organizator akcji    |     Regulamin akcji   |     Kontakt z biurem PLOT

Copyright by Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna - ul. Wielka 18/10, 61-775 Poznań
e-mail: biuro@plot.poznan.pl | telefon: +48 61 878 5696, +48 61 878 5887, +48 61 878 5506

Cena: 20 zł - KUP BILET

13 sierpnia 2017 | NIEDZIELA

17:00 Cooking Up a Tribute

film dokumentalny, 87 min., reż. Luis Gonzalez, Andrea Gómez, Niemcy 2015

Obojętnie, jak dobrym jesteś kucharzem, musisz uczyć się przez całe życie. Wiedzą o tym bracia Roca, którzy zdecydowali się zawiesić działalność swojej restauracji na pięć tygodni i wyruszyć w podróż. W jej trakcie odwiedzają cztery kraje, by przywieźć stamtąd przepisy na nowe dania. Przyrządzają je z szacunkiem dla "oryginalnych wersji", a jednocześnie reinterpretują je na swój własny, autorski sposób, adaptując do stylu swojej restauracji i hiszpańskiej kuchni. El Celler de Can Roca w Gironie to miejsce legendarne - ogłoszona najlepszą restauracją świata The World’s 50 Best Restaurants, ma trzy gwiazdki Michelin. Tworzy ją trzech braci pochądzących z rodziny od lat związanej z gastronomią: Joan, szef kuchni, Josep, sommelier oraz Jordi, szef cukierni. Kontynuując rodzinne i narodowe tradycje, przyczyniają się do rozwoju nowoczesnej kuchni hiszpańskiej i światowego fine-diningu.

13 sierpnia 2017 | NIEDZIELA

19:00 - Małże, moja miłość/L'amour des Moules / Mussels in Love

film dokumentalny, 70 min., reż. Willemiek Kluijfhout, Holandia 2012

Przepięknie sfilmowany film Willemieka Kluijfhouta odkrywający tajemnice fascynujących morskich stworzeń.
 Małże mają tylu samo miłośników co przeciwników. Dla wielu są  rarytasem dostarczającym rozkoszy smaku, u innych budzą opór. Wśród miłośników małż jest  kucharz Sergio Herman, który prowadził restaurację Oud Sluis, wyróżnioną trzema gwiazdkami przez przewodnik Michelin. O innym zastosowaniu mięczaków mówi ginekolog Jan, który podkreśla, że doceniane powinny być nie tylko ich walory smakowe, ale również medyczne - ich śluz można wykorzystać jako środek chroniący przed poronieniem.
Willemiek Kluijfhout w swoim filmie stara się zgłębić tajemnicę popularności tych mięczaków oraz pokazać ich piękno. Przy realizacji filmu Kluijfhout współpracował z Jeanem Painlevém - francuskim biologiem morskim, specjalistą zajmującym się podwodną fauną.

 

Cena: 20 zł - KUP BILET

13 sierpnia 2017 | NIEDZIELA

21:00 - kolacja inspirowana filmem "Małże, moja miłość"

Restauracja Concordia Taste (ul. Zwierzyniecka 3/1)

Cena kolacji wraz z winem: 140 zł

rezerwacje: restauracja@concordiataste.pl

​​

O restauracji...

Concordia Taste inspiruje do zmian! Przepięknie, zaskakujące wnętrze - podzielone na kilka stref funkcyjnych, mnóstwo zieleni, wygodny bar i specjalny pokój z winami - to nowa odsłona restauracji Concordia Taste. Działająca od 5 lat restauracja przeniosła się na najniższy poziom Concordia Design i zupełnie zmieniła swój charakter. Teraz wchodzi się tu od placu - Przystani, który powstał pomiędzy biurowcem Bałtyk a Concordią. Do restauracji prowadzą rozległe schody, drewniany taras, który w letnie dni jest idealnym miejscem spotkań. Wewnątrz zaprojektowano kilka stref: dzienną-lunchową, biznesową, rodzinną i barową tak, by każdy mógł tu znaleźć wygodne miejsce dla siebie. W restauracji dobrze poczują się zarówno ci, którzy przyjdą na szybkie spotkanie w czasie pracy, jak i osoby szukające niecodziennego miejsca na spotkania z przyjaciółmi czy rodziną. To, co się nie zmienia, to doskonałe menu. Restauracja zaprasza od śniadania do kolacji, oferując dania z karty głównej oraz cotygodniowego menu lunchowego. Wieczorem warto wpaść na drinka lub wino, usiąść w wygodnej kanapie i czerpać inspiracje!

Szef kuchni...

Tomasz Olewski -  przedstawiciel młodego pokolenia kucharzy, który dzięki swojemu talentowi bardzo szybko awansował na stanowisko szefa kuchni najlepszych restauracji. Doświadczenie zdobywał min. w Blow up Hall, restauracji Cucinia i Pałacu Mierzęcin, od roku związany z restauracją Concordia Taste.
Przywiązany do polskiej tradycji kulinarnej, zaskakuje świeżością pomysłów i oryginalnymi przepisami. Przywiązuje ogromną wagę do jakości i pochodzenia składników, na pierwszym miejscu stawiąc zadowolenie swoich gości. Przez krytyków kulinarnych wymieniany wśród pierwszej dziesiątki najbardziej utalentowanych szefów kuchni!

Kolacja inspirowana filmem "Małże, moja miłość"

Menu autorstwa

Tomasza Olewskiego

AMUSE BOUCHE:
Mięso muli w panierce panco na purée ze świeżego agrestu
Wino

PRZYSTAWKA
Małże św. Jakuba na emulsji kukurydzianej z cytrynową panna cottą i biszkoptem limonkowym   
Wino

ZUPA:
Consommé pomidorowe z owocami morza

DANIE GŁÓWNE
Troć w sosie z małży i masła rakowego
Wino

DESER
Sorbet z trawy cytrynowej na sosie z mango i kokosa


 

Zapraszamy!

 
 
 

Kontakt: FILMS for FOODLucyna Zembowicz

tel. +48 601 565 000   |   zembowicz@gmail.com   |   filmyojedzeniu@gmail.com

www.facebook.com/FilmsForFoodPoland