Organizator akcji    |     Regulamin akcji   |     Kontakt z biurem PLOT

Copyright by Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna - ul. Wielka 18/10, 61-775 Poznań
e-mail: biuro@plot.poznan.pl | telefon: +48 61 878 5696, +48 61 878 5887, +48 61 878 5506

Cena: 20 zł - KUP BILET

12 sierpnia 2017 | SOBOTA

17:00 W obronie jedzenia/In Defense of Food

film dokumentalny, 78 min., reż. Michael Schwarz, USA 2015

 „W obronie jedzenia” to tytuł jednej z bestsellerowych książek Michaela Pollana - amerykańskiego pisarza, dziennikarza, działacza społecznego i profesora dziennikarstwa na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley. Film jest udaną ekranizacją tej głośnej książki, która dla aktywistów żywieniowych na całym świecie stanowi rodzaj biblii.
 Reżyser filmu, Michael Schwarz, spotkał się już z Pollanem w 2009 roku, na planie filmu Owoc pożądania (The Botany of Desire). Tym razem ruszyli wspólnie w podróż po całym świecie, aby dotrzeć do sedna jednego z najprostszych możliwych zagadnień: co tak naprawdę powinniśmy jeść? Na swojej drodze spotkali przedstawicieli różnych kultur, narodów i tradycji żywieniowych. Pomogło im to nie tylko odpowiedzieć na to podstawowe pytanie, ale też sformułować kilka prostych zasad opartych na zdrowym rozsądku, których przestrzeganie sprawia, że jedzenie staje się źródłem zdrowia, siły i po prostu codziennej przyjemności.
Michael Pollan związany jest z "The New York Times Magazine", specjalizuje się w tematyce żywienia i produkcji żywności. Jest autorem kilku bestsellerowych książek i o jedzeniu. Jego "W obronie jedzenie. Manifest wszystkożercy" znalazło się na liście najbardziej poczytnych książek w USA. Polskie wydanie ukazało się w 2010 roku - podobnie jak "Jak jeść. Przewodnik konsumenta" ("Food Rules. An Eater's Manual").

12 sierpnia 2017 | SOBOTA

19:00 - Łowcy owoców/ The Fruit Hunters

Film dokumentany, 95 min., reż. Yung Chang, Kanada 2012

Można spotkać ich w głębi dżungli w Borneo, w kanionach Hollywood Hills, na straganach na Bali, a nawet na własnym podwórku. To łowcy owoców, napędzani przez pasję odkrywania nieznanych, dziwnych i unikalnych smaków. Poświęcili swoje życie, aby stworzyć owocowy ogród Edenu w świecie zdominowanym przez uprzemysłowioną monokulturę, która produkuje rzeczy pozbawione smaku i zapachu. Wśród łowców jest aktor Bill Pullman, znany z takich filmów jak "Dzień niepodległości" czy "Zagubiona autostrada". Jego pasja zaprowadziła go do rozpoczęcia krucjaty o ocalenie ostatniego nietkniętego przez człowieka kawałka ziemi pod słynnym napisem "Hollywood" w Los Angeles i przekształceniu go w sad będący własnością lokalnej społeczności. Na Bali i Borneo Noris Ledesma i Richard Campbell szukają rzadkich gatunków mango i durianów. W honduraskiej dżungli naukowiec Juan Aguilar ściga się z czasem, aby wyhodować banany odporne na tropikalnego grzyba, który je atakuje. Historie opowiadane przez łowców owoców reżyser zgrabnie łączy z rysem kulturalnym i obyczajowym ludzkości na przestrzeni wieków - od czasów, gdy ludzie byli zbieraczami i ich głównym źródłem pożywienia były owoce, po czasy współczesne, gdy owoce hodowane są przemysłowo i można je kupić w każdym supermarkecie. Bohaterami w filmie Yunga Changa są nie tylko łowcy, ale również, a może przede wszystkim, same owoce: przepiękne, kolorowe mango, jedwabiste fasole czy kremowe, intensywnie pachnące flaszowce peruwiańskie.

Cena: 20 zł - KUP BILET

12 sierpnia 2017 | SOBOTA

21:00 - kolacja inspirowana filmem "Łowcy owoców"

Restauracja Szarlotta (ul. Świętosławska 12)

Cena kolacji wraz z winem: 120 zł

rezerwacje / tel.: +48 662 642 764

Kolacja inspirowana filmem "Łowcy owoców"

Menu autorstwa

Pawła Rozmiarka i Bartosza Budzyńskiego

Wegetariańskie

Pasztet z fasoli, granat, orzech nerkowca, konfitura z pigwy
Pinot Grigio ( Veneto)

Płynne
Arbuz, ogórek, mięta, feta, ruckola

Rybne
Halibut wędzony, sos maślany z rumem, longan, bób, skórka pomarańczowa, miód
Papale Primitivo Di Manduria

Mięsne
Kark wieprzowy złotnicki marynowany w jabłku, sos z cydrem, kumkwat, szagówki z majerankiem
A-mano  Bianco ( Puglia)

Delicja
Panna cotta z tymiankiem, powidła ze śliwki węgierki łowickiej, kompot z mirabelki, puder z malin
Crema di Mandorla ( Marsala)

Zapraszamy!

 
 
 

Kontakt: FILMS for FOODLucyna Zembowicz

tel. +48 601 565 000   |   zembowicz@gmail.com   |   filmyojedzeniu@gmail.com

www.facebook.com/FilmsForFoodPoland