Organizator akcji    |     Regulamin akcji   |     Kontakt z biurem PLOT

Copyright by Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna - ul. Wielka 18/10, 61-775 Poznań
e-mail: biuro@plot.poznan.pl | telefon: +48 61 878 5696, +48 61 878 5887, +48 61 878 5506

11 sierpnia 2017 | PIĄTEK

17:00 Ants on a shrimp / Mrówki na krewetce

Film dokumentalny, 93 min.Reż. Maurice Dekkers Holandia 2015

W 2015 roku Rene Redzepi z legendarnej Nomy postanowił wyjechać na kilka tygodni z Kopenhagi – i ruszył do Tokyo. Wraz z zespołem przygotował swój pierwszy restauracyjny pop-up. „Ants on a shrimp” dokumentuje tę niezwykłą podróż, długie poszukiwania smaków i inspiracji, przygotowania 14 - daniowego menu (wyłącznie z japońskich składników) i wreszcie - uruchomienie czasowej restauracji w hotelu The Mandarin Oriental. Przy okazji poznajemy ekipę Nomy: młodych ludzi, którzy niemal całkowicie poświęcili się gotowaniu. Towarzyszymy im przez długi czas, obserwujemy ich pracę i emocje (które momentami mocno się udzielają!). Poznajemy też filozofię Rene Redzepiego, przeniesioną na japoński grunt.Jego podejście do lokalnych tradycji kulinarnych i rodzimych produktów zrewolucjonizowało kuchnię i kulturę skandynawską. Kopenhaska restauracja Noma, wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, czterokrotnie zwyciężała w prestiżowym rankingu The San Pellegrino World’s 50 Best Restaurants. Po ponad dekadzie sukcesów jej twórca, zamknął swoje „dziecko”. Teraz szykuje się do otwarcia nowego miejsca w Kopenhadze i wciąż podróżuje po świecie. W międzyczasie odbyły się jeszcze dwa pop-upy: w Sydney i Meksyku. 

11 sierpnia 2017 | PIĄTEK

19:00 - Czerwona obsesja/Red Obsession

Film dokumentalny, 75 min.reż. Warwick Ross,  David RoachAustralia, Chiny, Francja, Wielka Brytania, Hong Kong  2013

Wino z Bordeaux, głos Russella Crowe’a, piękne francuskie krajobrazy i prawda o rynku wina – oto esencja dokumentu, który na zawsze zmieni Wasze spojrzenie na przemysł winiarski. - Kiedy zaczynaliśmy kręcić, myśleliśmy, że będzie to film o winie, ale wyszło coś więcej. Obraz politycznej i ekonomicznej zmiany warty Zachodu na Wschód – mówi Warwick Ross, reżyser filmu w wywiadzie dla „The Hollywood Reporter”.„Czerwona obsesja”, w unikalny jak na dokument sposób, opowiada o wpływie współczesnej sytuacji ekonomicznej na ceny i jakość wina ze słynnego regionu Bordeaux. Twórcy szczególnie skupiają się na szansach i zagrożeniach wynikających z rosnącego zainteresowania chińskich konsumentów. Rynek Państwa Środka okazuje się dużo większy niż rzeczywista podaż wina. Taka sytuacja może doprowadzić do stałego wzrostu cen albo spadku jakości historycznego skarbu Francji. „Czerwona obsesja” głosem narratora Russella Crowe’a zadaje kluczowe pytania o przyszłość wina Bordeaux. W filmie widzowie będą mogli usłyszeć wypowiedzi z ust ekspertów rynku winiarskiego, miłośników wina i ekonomistów. A wszystko to w towarzystwie niezwykłych ujęć z francuskich winnic i sugestywnej muzyki podkreślającej wagę tematu. Obraz Warwicka Rossa i Davida Roacha był nominowany na Tribeca Film Festival.

11 sierpnia 2017 | PIĄTEK

21:00 - kolacja inspirowana filmem "Red Obsession"

Restauracja THE TIME (ul. Młyńska 12)

Cena kolacji wraz z winem: 159 zł

rezerwacje / tel.: +48 509 104 771

Kolacja inspirowana filmem "Red Obsession"

Menu autorstwa

Romana Kosmalskiego
 

AMOUSE BOUCHE
OSTRYGA/ KOPEREK/OGÓREK/

 

PRZYSTAWKA
SER KOZI/ CHLEB PIWNY/ JAJKO PRZEPIÓRCZE

ZUPA
CEBULA/ PERLICZKA/ ZIEMNIAKI

 

DANIE GŁÓWNE
WOŁOWINA/GRZYBY/CZERWONE WINO/ SEZONOWE WARZYWA

 

DESER
MALINY/BIAŁA CZEKOLADA/ MARAKUJA

PETIT FOUER

Zapraszamy!

 
 
 

Kontakt: FILMS for FOODLucyna Zembowicz

tel. +48 601 565 000   |   zembowicz@gmail.com   |   filmyojedzeniu@gmail.com

www.facebook.com/FilmsForFoodPoland